אנדומטריוזיס היא מחלה שכיחה, שפירה, כרונית, דלקתית ותלוית אסטרוגן הפוגעת בנשים בגיל הפוריות וגורמת לפגיעה משמעותית באיכות החיים. היא עלולה לגרום לכאב קשה במיוחד בתקופות הווסת ולעורר בעיות פוריות.
אנדומטריוזיס היא למעשה רקמה הדומה לרקמת רירית הרחם אשר צומחת מחוץ לרחם, כוללת בדרך כלל את השחלות, החצוצרות ואת הרקמה העוטפת את האגן. לעיתים נדירות, רקמה זו עשויה להתפשט מעבר לאברי האגן. הרקמה פועלת כמו רקמת רירית הרחם - היא מתעבה, מתפרקת ומדממת עם כל מחזור ווסת אך מכיוון שלרקמה הזו אין דרך לצאת מהגוף, עלולות להיווצר ציסטות הנקראות אנדומטריומות. הרקמה הסובבת יכולה להיות מגורה, ובסופו של דבר מתפתחת רקמת צלקת והידבקויות - רקמות סיביות העלולות לגרום לרקמות האגן ולאיברים להידבק זה לזה.
מה מרגישים?
הסימפטום העיקרי לאנדומטריוזיס הוא כאבי אגן, הקשורים לעיתים קרובות לווסת. למרות שנשים רבות חוות התכווצויות במהלך המחזור החודשי, נשים הסובלות מאנדומטריוזיס מתארות בדרך כלל כאבי מחזור חזקים מהרגיל. חומרת הכאב אינה בהכרח קשורה למצב. יכול להיות מצב של אנדומטריוזיס קל עם כאב חמור או אנדומטריוזיס מתקדם עם מעט או ללא כאב.
תסמינים שכיחים
כאבי אגן והתכווצויות אשר עשויים להופיע לפני ובמהלך ימי הווסת
כאב במהלך ואחרי קיום יחסי מין
כאב בפעילות המעיים או במתן שתן. בעיקר סביב ימי הווסת
עייפות, שלשולים, עצירות, נפיחות או בחילות, במיוחד בתקופות הווסת
דימום מוגבר
אי פוריות
סיבות
למרות שהגורם המדויק לאנדומטריוזיס אינו ברור, ההסברים האפשריים כוללים:
זרימת ווסת אחורית - דם וסת המכיל תאי רירית הרחם זורם חזרה דרך החצוצרות ולחלל האגן במקום אל מחוץ לגוף. תאי רירית הרחם הללו נדבקים לדפנות האגן ולמשטחי איברי האגן, שם הם צומחים וממשיכים להתעבות ולדמם במהלך כל מחזור ווסת.
טרנספורמציה של תאי הצפק. הורמונים או גורמים חיסוניים גורמים לטרנספורמציה של תאי הצפק - תאים המצפים את הצד הפנימי של הבטן - לתאים דמויי רירית הרחם.
לאחר ניתוח, כגון כריתת רחם תאי רירית הרחם עשויים להיצמד לחתך כירורגי.
כלי הדם או מערכת נוזל הרקמות (הלימפה) עשויים להעביר תאי רירית הרחם לחלקים אחרים של הגוף.
בעיה במערכת החיסון עלולה לגרום לגוף לא להיות מסוגל לזהות ולהשמיד רקמות דמויי רירית הרחם שצומחות מחוץ לרחם.
כיצד מאבחנים?
ראשית, יש לאפיין את הסימפטומים שלך, כולל מיקום הכאב שלך ומתי הם מופיעים.
בדיקת אגן ידנית תסייע לגלות הפרעות כגון ציסטות או צלקות מאחורי הרחם.
אולטרסאונד יסייע לזהות ציסטות הקשורות לאנדומטריוזיס (אנדומטריומות) או נגעים חשודים.
בדיקת MRI
לפרוסקופיה (עשויה לשמש גם לאבחון וגם לטיפול) מדובר בניתוח זעיר בו מוכנס מכשיר צפייה דק (לפרוסקופ) תוך חיפוש סימנים של רקמת רירית הרחם מחוץ לרחם. לעיתים נלקחת דגימת רקמה (ביופסיה) להמשך בדיקה
איך מטפלים?
טיפול תרופתי והורמונלי
ניתן ליטול משככי כאבים ללא מרשם, כגון תרופות נוגדות דלקת כדי להקל על כאבי מחזור כואבים. ניתן לקבל טיפול הורמונלי בשילוב עם משככי כאבים. תרופות אלה עשויות להאט את צמיחת רקמות רירית הרחם ולמנוע השתלות חדשות של רקמת רירית הרחם אולם, עלולה להיות חזרה של הסימפטומים לאחר הפסקת הטיפול.
טיפול כירורגי
ניתוח לפרוסקופיה בו יבוצעו מספר פעולות לפי הנדרש:
הוצאת תאי רירית הרחם מאיברים מחוץ לרחם
הפרדה של ההידבקויות באיברים אשר בהם נראו תאי רירית הרחם
בדיקת כשירות החצוצרות
הסרת ציסטות מהשחלות
Comments